Szecsuán 2007.08.24. - Csengdu, Wolong

Chengdui indulásunk kissé nehézkesre sikerül! A „4S station” nem egy egyszerű hely! Belépéskor sorompó, az Őr tiszteleg, és két kézzel nyújtja át a "parkolócédulát". Kívülről csak autószalonnak nézed, de a helyzet a következő: van egy nagy sokablakos épület, elől új autók állnak, "leadod" a kocsit és bekísérnek egy jó nagy irodahelységbe (az új autók mögé), a helység két fala óriási üvegablak, az egyik a szalonra, a másik a szervizbe néz. Dög nagy tv, fotelok, dvd-k, kávé, tea, internet áll a rendelkezésedre. A műhely olyan tiszta, hogy enni lehetne a földről, és olyan nagy, hogy csak pislogsz. Mikor felmérték a helyzetet, bejönnek megbeszélni, mi-mennyi idő, és újabb teát kapsz. (Nekünk 2 órát mondtak.) Ha olyan peched van, hogy délben is ott vesztegelsz, akkor kapsz egy ingyen kajajegyet, és a műhely mögötti menzán négy féle ételt fogyaszthatsz (nem túl finomak, de nem is rossz azért)! Munka végeztével kívül-belül kitakarítják a kocsit! ...
Nagyon-nagyon furcsa ez a ragyogó tisztaság és precízség, jó szolgáltatás, mindamellett, amiket tapasztaltunk; hogy bárhol elhajítják a szemetet, hogy bocsánat, de úgy esznek, mint a malacok, hogy döbbenetes szegénység van amerre jársz... És helyenként meg ilyen szolgáltatás fogad, amiről még otthon sem mersz álmodni.
Amíg itt tartózkodunk a fiúk emaileznek, én egy kicsit kimerült vagyok, az eddigi napok élményei, a felfokozott érzéseim okozta fáradtság most jön ki rajtam.
1:30-kor végre elindulunk, az autópálya király, amint letérünk róla, hihetetlen forgalmas úton találjuk magunkat, buszok és rengeteg kamion! Elképesztő iparvidék, döbbenetes gyárak, építkezés mindenhol, óriási gát, de olyan óriási, ANNYIRA óriási!!!
14:30 körül kiérünk egy vadi új útra, nem kis örömmel észleljük, hogy gyakorlatilag nincsen rajta forgalom... Aztán rájövünk, hogy ennek az az oka, hogy 8:00-tól 17:30-ig le van zárva az egész, mert éppen most építik! Egy fiatal srác azt javasolja Linnek, hogy próbálja meg lefizetni az "útonállókat". 100 yuant kérnek, 60-at adunk, átengednek.
Sajnos az új aszfalt hamar elfogy alattunk, de a táj kárpótol a "rázkódtatásért" cserébe. Hihetetlen gyönyörű, meredek hegyek, szubtrópusi dzsungel, vízesések minden kanyarban!

Bőszen építik az utat, és minden hozzá kapcsolodó műtárgyat, a megdöbbentő az, hogy nők éppúgy csákányoznak, mint a férfiak, valószínűleg minden munkalehetőséget meg kell ragadni. A hidak java része még nincs kész (a régi hidakat használhatjuk), de egy félkész alagúton már átvezet az út, hogy úgy mondjam egy cseppet félelmetes...
Hamarosan szélesedni kezd a völgy, nagy "bambusznádasoknak" engedve helyet a folyó belső ívének homokosabb padjain. Beérkezünk egy faluba, ahol éppen bontják a hegyoldalt, egy kicsit várakoznunk kell.
Elképesztő gépekkel dolgoznak, a markoló kanala nem a kanál hossztengelyének megfelelően billen, hanem arra merőlegesen emelkedik az egyik oldala! Van még egy jó kis kő-osztályozó masina, amit sokáig figyelünk. Eközben a helyi kisgyerekek (minden jel szerint iskolából mennek haza) incselkednek velünk, hamar eszünkbe jut a Negro, Zoli megkínálja őket, Patrik és én fotózunk.
Barátkozunk (Patrik)
Nem is írtam még, de itt a kisbabákon nincs pelenka (eddig gondolom ez nem meglepő információ), hanem a nadrágjuk olyan "szabású", hogy kint van a kis fenekük :).
Megtaláljuk a Pandakozpontot, de szállás híján továbbállunk. 7km a következő falu, de sajnos a mai nap sem ilyen egyszerű...
Mosolygó-kistraktoros kamasz (?) kacsázik előttünk a sáros úton, majd látszólag lehúzódik, s mikor mellé érünk mégis ránk húzza a kormányt :(. Senki nem ment gyorsan, bántódásunk nem esik, de az autó ajtaja behorpadt, az eleje megkarcolódott. Zhang Lin kiszáll, a "kocsmából" is kijön minden szakértő, egyre többen üvöltöznek Linnel (holott nyilvánvaló, hogy Ő a vétlen). Eleinte nem akartunk belekotnyeleskedni, de kezd annyira fenyegetővé válni a helyzet, hogy Patrik és Zoli jobbnak látja kiszállni - hirtelen elcsendesül a vita. Kiérnek a rendőrök, akiket Lin hívott. Nagy telefonálgatás, helyszínelés veszi kezdetét, a végén a rendőrök megkérnek minket, hogy kövessük őket. Átgondolatlanul választok egy hotelt, olcsó és szutykos, de nem akarom húzni az időt Linnek mennie kell az őrsre. Elismerik, hogy nem Ő volt a hibás, de mivel a kiscsókának nincs pénze, a biztosító kis kárra nem fizet, a főnöke meg vélhetően egy smucig alak, neki kell fizetnie a javíttatást:(.
Esik az eső! Éjfélig beszélgetünk...

Megjegyzések

meszesz üzenete…
Itt vettük csak hasznát igazán a Csengduban vásárolt hálózsákbéléseknek...:-)

Népszerű bejegyzések