Szecsuán 2007.09.03. - Tagong

Korán indulunk annak a kolostornak a felfedezésére, amit tegnap zárva találtunk. Először egy esküvői fotózásba botlunk. Másodszor egy divatfotózást figyelhetünk egészen közelről. A kolostorban nagy építkezés folyik, de így is szép látvány. Gyors ebéd – aranyos néni főz nekünk kifogástalan jó ételeket: mogyoró+disznó+hagyma+uborka, tojásos paradicsomos rizs, és padlizsán, mint sokszor (ezt nem tudom mivel ízesítik annyira finomra...)
A környék legnagyobb kolostora, Ani Gompa, Tagongtól 12 km-re van. A betonútról 3km-es földút ágazik le, ezen már gyalogszerrel haladtunk a falu felé. A tájat lankás "dombok" tarkítják, mindent élénkzöld fű takar, és temérdek virág. A faluban éppen valami nagy buddhista gyűlés van egy fallal körülkerített sátor alatt. Ott van a tibetiek apraja nagyja, rengeteg szerzetes, minden csupa művirág, hangszóróból monoton beszéd álmosítja a hívőket. Accát megrohamozzák a gyerkőcök, pózolnak, fotóztatják magukat.
Ani Gompa (Acca)
Gyűlés (Acca)
Tippelgetjük, hol lehet a kolostor, egyszer csak jellegzetes tibeti hangszer (nádsípos rézklarinét?) zengése babonáz meg minket, elindulunk a hang irányába. Két lámanő fújja egy házikó előtt ülve a patakparton. Az embernek borsózik a háta, el sem hiszem, hogy igaz ez a egész. Amikor pihenőt tartanak, Acca odamegy hozzájuk fotózni, aminek szemmel láthatóan örülnek, közben csatlakozik egy cowboykalapos kisfiú is. A lámák cukorkát szopogatnak, erről eszünkbe jut a Negró, megkínáljuk Őket. Hihetetlen technikával fújják ezt a hangszert, az orrukon veszik a levegőt, hullámzik az arcuk játék közben. Nehéz továbbindulni. A völgy túloldalán megpillantjuk a kolostort, tényleg hatalmas, de már túl késő van felkaptatni, hazafelé vesszük az útirányt.
"Fűföldeken" (Acca)
A Tibeti étterembe ülünk le elfogyasztani vacsoránkat (jakjoghurt, árpaőrlemény, Lhasai édes tejes tea). Utána a teázóban palacsintát eszünk, ma a receptet is ellesem.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Majd elfelejtettem megemlíteni, hihetelenül élvezem a tibeti köszönést... Főleg a kisgyerekek, szinte énekelve mondják, hosszan elnyújtva "Taaasi-deleeeek"... Úgy a fülemben cseng...

Ani Gompát elhagyva láttunk egy családot az út szélén, akik szerelték a teherautójukat. Nem sokkal később Zoli talált egy koronás anyacsavart! Megkértem a fiúkat hadd arassam én le a babérokat, visszaszaladtam a csavarral a szerelő családhoz! Tényleg ez hiányzott nekik!!! Volt is nagy öröm:-)...

Eszter

Népszerű bejegyzések